crta

Prostorije Zmajevih decjih igara

 1. јун 2017. године

 Змајевe дечјe игрe

На позив и у организацији Дечјег културног центра Београд, Митра Јовановић, Симона Дина Новаковић и библиотекарка школе, Тања Маљоковић биле су на отварању 60. Змајевих дечјих игара.

У друштву организатора, најпознатијих српских дечјих песника и писаца и  деце песника из Београда, провеле су незабораван дан. Посетиле су кућу Јована Јовановића Змаја и обишле његов гроб у Сремској Каменици. Биле су и на пријему код градоначелника Новог Сада и уживале у обилaзећи знаменитости града и околине.

Наше ученице су у дворишту Змајеве куће, на отварању 60. Змајевих дечјих игара, представљене  као младе наде српског песништва. У склопу званичног програма  представиле су наш град и школу рецитујући своје стихове пред бројном публиком.

Јубиларни 60. јунски програм Змајевих дечјих игара одржава се  у Новом Саду и околним местима од 7. до 11 јуна. Сви сте позвани!

Више о отварањи Змајевевих дечјих играра можете погледати и на:

https://www.youtube.com/watch?v=stTfm9OxNYQ

Kod gradonacelnika Novog Sada                 Z Ig

ZIgre NS        Zmaj       Zmajeve igre sa Dejanom Aleksicem

 

crta

 

CZ

 1. јун 2017. године

Читалачка значка 2017 – нови читачи и нови успеси

            Ученици основне школе „Бранко Радичевић“ су и ове године својски прионули на читање и писање и освојили  232 читалачких значки. Њима су 6. јуна 2017. године, на свечаности, уручене књиге као награда за уложени труд.

            Вредним читачима се обратио директор школе Милош Јакшић, који је нагласио да ништа не може да замени креативни процес читања у коме се у машти деце стварају слике и догађаји о којима читају.  Похвалио је ученике који су успешно завршили задатке за „Читалачку значку” и подстакао их да и наредне године наставе.

            Тања Маљоковић, библиотекарка школе, нагласила је да смо већ неколико година први и у општини и у републици по броју ученика који се одазивају и успешно завршавају ову читалачку акцију. С обзиром на овогодишњи одзив, очекујемо поново прво место.

            За све добитнике награда, чланови библиотечке секције извели су драмски текст „Две књиге“, дочаравајући „муке“ књига које нису више популарне и стоје недирнуте на полицама.

            Оно што највише радује је чињеница да су, приликом изласка из сале, поједини ученици већ питали своју библиотекарку Тању: „А које књиге треба да читамо за следећу годину?“.

CZ1

crta

Izdanci

1.јун 2017. године

„ИЗДАНЦИ“

У мисији  подршке младим талентима, и ове године, по петнаест пут, новобеоградска основна школа „Јован Стерија Поповић“, организовала је Међународни фестивал деце песника „Изданци“.

На конкурс је стигло много песама деце из Србије, Хрватске и Словеније.

Свечана додела награда Међународног фестивала поезије деце песника одржана је у ОШ „Јован Стерија Поповић“. У програму ученика школе-домаћина и обраћању председника жирија Благоја Рогача уживали су присутни  ученици, родитељи, наставници и библиотекари.

Нашу школу је представљала  Симона Дина Новаковић, која је за песму „Свети Сава“ освојила највишу, специјалну награду жирија. Симона је освојила и похвалу за песму „Волети неког“.

Честитамо!

izdanci (2)

crta

Jovac

јун 2017. године

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА КЊИГА ЗА СЕЛО ЈОВАЦ

Стручно веће школских библиотекара Новог Београда прикључило се хуманитарној акцији прикупљања књига за формирање библиотеке у селу Јовац.

Одзив наших ученика, родитеља, комшија и колега био је велики. Прикупили смо велики број  књига и тиме помогли да се у селу Јовац, после много година, поново формира библиотека.

Хвала свима који су учествовали у акцији и даровали књиге!

crta

-20170529 десанка-program (25)

 1. мај 2017. године

ДРУГИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС „ ЗЛАТНИ ЛЕПТИР “

У ЧАСТ ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ

Златни лептир је чувена Десанкина књига по којој је ова манифестација добила име.

Дечји културни центар Београд позиваo je чланове секција и појединце да учествују у литерарном конкурсу који је одржан у част рођендана наше велике песникиње Десанке Максимовић. Чланови наше библиотечке секције су се радо одазвали позиву.

Тема овогодишњег конкурса била је „Природа је мој свет“.

То је тема којој је Десанка Максимовић посветила мого своје поетске снаге и људске нежности.

На конкурс је стигло је хиљаду песама основаца из Београда, Књажевца, Ниша, Бора, Стојника, Крагујевца, Прокупља, Власенице, Врбаса, Куле, Јагодине, Старих Бановаца, Крушевца, Панчева, Ваљева, Куршумлије, Медошевца, Мојсиња, Деспотовца, Бешке, Лајковца, Бечеја, Владичиног Хана, Бања Луке, Бјељине, Теслића и Власенице.

Председник жириjа, наш познати књижевник Слободан Станишић, препознао је песнички таленат чланице библиотечке секције, Симоне Дине Новаковић, и доделио јој је друго место.

Више о самој додели награда можете прочитати овде:

http://www.dkcb.rs/%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%BA/:

Честитамо свим учесницима и овајачима награда!

crta

KC

 1. мај 2017. године

КЊИГА НЕ ТРПИ НЕЧИТАЊЕ

            Едукативни филм „Књига не трпи нечитање“, снимљен у Основној школи „Бранко Радичевић“, освојио је прву награду на међународном фестивалу „Креативна чаролија 2017“. Овогодишња тема у категорији наставничког филма била је реформа образовања.

             Свима је познат проблем да основци све мање читају, али је креативни тим у саставу Светлана Дробњак, професоркa српског језика, Тања Маљоковић, школскa библиотекарка и Нада Ковачевић Вељановски, родитељ, одлучио да се ухвати у коштац са овом темом на нов начин, да је погледа и осветли из свих углова, да чује и забележи шта о њој мисле деца, родитељи, учитељи, наставници, издавачи, библиотекари, писци… Све су их позвали у свој тим који је одлучио да постигне три гола на овој утакмици против нечитања. Први – да проблем свеобухватно и занимљиво прикаже. Други – да већ кроз рад на филму и занимљиву презентацију промовише читалачке навике. Трећи – да предложи решења која би кроз реформу образовања побољшала однос основаца према књизи и читању. Четврти гол – прва награда на међународном фестивалу, дошао је непланирано, али је донео радост целој екипи.

            Цела школа је тих дана причала о читању, сви су бар на минут свраћали у билиотеку, било да виде о чему се ради, дају изјаву, поделе идеју, помогну, учествују…. Долазили су нам и гости: издавачи, писци, библиотекари из других школа… Доказали смо да ваннаставне активности могу мобилисати и децу, наставнике и родитеље, а уједно врло важну тему ставити у жижу интересовања.

            Надамо се да ће филм „Књига не трпи нечитање“ бити гледан, промишљан, препричаван и послужити за нове инспирације и креације.

crta

Учитељско друштво Ниш

 1. мај 2017. године
 1. РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ „РИЗНИЦА ТАЛЕНАТА“

Ове године су вредни ученици, наставници и библиотекарка школе учествовали на 3. РЕПУБЛИЧКОМ ФЕСТИВАЛУ „Ризница талената“ . На овогодишњи конкурс Фестивала пристигло је близу  5 500 радова из читаве Србије.

Oво су резултати наших ученика:

ПОЕЗИЈА

Старији узраст:

 1.место

Марко Марин 8.разред, ОШ „ Бранко Рaдичевић“– Нови Београд

3.место  

Симона Дина Новаковић 6.разред, ОШ „Бранко Радичевић“ –Нови Београд

 ПРОЗА

Похвале:

Ана Милосављевић и Никола Станковић ОШ „Бранко Радичевић“-Нови Београд

 Свим награђеним и похваљеним ученицима честитамо на изузетно успешном учешћу на Фестивалу!

crta

filoloski

9. мај 2017. године

ГОСТИ СА ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА У НАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Студенти мастер студија Филолошког факултета у Београду у присуству др Драгане Грујић, представили су књиге „Од сутра не одуговлачим (али стварно!)“ и „Мој савршени свет – Том Гејтс“.

Било је то лепо, весело и поучно дружење ученика трећег и четвртог разреда са нашим гостима. Ученици су уживали у бројним активностима и занимљивим часовима.

Захваљујемо др Драгани Грујић са Катедре за библиотекарство и информатику и мастер студентима Филолошког факултета на указаном поверењу и позивамо их да нас убрзо поново посете!

crta

Poezija pod platanima

 1. април 2017.

Поезија под платанима

Поетско поподне које је одржано у четвртак, 27. априла у 17 и 30 часова у дворишту  Основне школе „ Милан Ракић“ је била права прилика да се обележи „Недеље ненасиља“, у оквиру које смо били гости манифестације „Поезија под платанима“.

Под сенком моћних платана рецитовали су ученици домаћини, али и гости из Основних школа „Јован Стерија Поповић“, „Кнегиња Љубица“, „Раде Кончар“ и  „Бранко Радичевић“.

Нашу школу су на овом скупу представљале Анастасија Радовић, победница овогодишњег општинског такмичења рецитатора и наша библиотекарка Тања Маљоковић.

crta

Skupstina DSBS 2017

 1. април 2017.

Скуп школских библиотекара Србије у нашој школи

Наша школа је у среду, 26. априла, 2017. угостила школске библиотекаре из целе Србије. Били смо, по коментарима учесника, одлични домаћини Скупштине Друштва школских библиотекара Србије, којој су присуствовала 73 члана. 
Пре почетка рада Скупштине, присутнима је добродошлицу пожелео в.д. директора школе Милош Јакшић , а затим су им лепе речи и ноте подарили рецитатори Стефан Бјелица 1/3 и Анастасија Радовић 4/5 , као и пијанисткиња Лена Вељановски 4/6, ученици нижих разреда наше школе. На овом скупу је додељена и награда „Мина Караџић“ која се сваке године додељује најбољем школском библиотекару. Тај свечани чин су улепшали ученици Јована Вилотић 7/2 (виолина), Сергеј Чавић 7/1 (клавир), Јована Станимировић 8/1 (вокални солиста), Катарина Алексић 8/3 и Лана Прибишевић 8/3 (дует) у пратњи професорке Драгане Кукобат . Програм је водила ученица Марина Јокановић 7/4.
Наша школа је залагањем библиотекарке Тање Маљоковић, као и целом организацијом овог скупа допринела афирмацији школског библиотекарства и подизању квалитета рада у овој области.

crta

svetski dan knjige

Светски дан књиге

Широм света се сваког 23. априла обележава Светски дан књиге и ауторских права, установљен на Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу 1955. године.           

Поводом Светског дана књиге је 24. и 25. априла у библиотеци наше школе организована изложба најчитанијих књига.

crta

Citalacka znaca

Завршни часови  манифестације “Читалачка значка”

Од 7. до 12. априла 2017. године у школској библиотеци су одржани завршни часови манифестације „Читалачка значка“.                   Са библиотекарком Александром Савковић је о прочитаним делима разговарало чак 232 ученика наше школе, а њих 49 је награђено општинском наградом.

И ове године су наши ученици доказали да су изузетно вредни и заинтересовани за читање.

До сада је наша школа на првом месту по броју ученика који су успешно завршили ово такмичење.  

Честитамо свим учесницима на изузетним           резултатима!                                                                               

Општинску награду су освојили:

 1. Катарина Ђукић II/1
 2. Аријана Јевић II/1
 3. Зора Илић II/1
 4. Теодора Милојевић II/2
 5. Јелена Ћирић II/3
 6. Лена Јовановић II/4
 7. Василије Миочиновић II/4
 8. Димитрије Савић II/4
 9. Наталија Арсеновић II/5
 10. Никола Манојловић II/5
 11. Лав Обрадовић II/5
 12. Илија Урошевић II/5
 13. Страхиња Милетић II/6
 14. Стефан Станишић II/6
 15. Огњен Таировски II/6
 16. Лана Лалошевић III/1
 17. Милица Шкорић III/1
 18. Урош Алексић III/2
 19. Огњен Мињовић III/2
 20. Ива Здравковић III/3
 21. Реља Ранковић III/3
 22. Ања Мирић III/4
 23. Лара Ракић III/4
 24. Стеван Кончаревић III/4
 25. Лара Костић III/5
 26. Софија Симеуновић Грујић IV/1
 27. Дора Пламенац IV/1
 28. Стефан Ђурић IV/2
 29. Марко Мусић IV/2
 30. Тамара Тошутовић IV/2
 31. Софија Милићевић IV/3
 32. Тамара Сатарић IV/3
 33. Миа Кесић IV/3
 34. Марија Шарић IV/5
 35. Анђела Шошкић IV/5
 36. Анастасија Радовић IV/5
 37. Лена Вељановски IV/6
 38. Александар Ђукић IV/6
 39. Нина Андријевић IV/7
 40. Андријана Ивановић IV/7
 41. Марко Живковић IV/7
 42. Тара Цимбаљевић V/2
 43. Миодраг Илић V/3
 44. Софија Ракочевић V/1
 45. Симона Дина Новаковић VI/1
 46. Татјана Јанковић VI/1
 47. Милица Вуковић VII/5
 48. Ања Хајдер  VIII/3
 49. Немања Обрадовић VIII/2

crta

Agencija za rodite

 1. април 2017. године

Представљање књиге „Агенција за родитеље

Поводом обележавања Светског дана дечје књиге, на захтев заинтересованих ученика, поново смо у госте позвали представнике издавачке куће Прополисбукс.

И овај пут смо трећацима и четвртацима  који нису присуствовали претходном сусрету, представили најновију књигу Дејвида Бадијела и уживали у разговору са  Тањом Лебовић Зечевић.

crta

Илустрација књиге „Чаробњак из Оза“

ilustraciha

    Софија Симеуновић Грујић 4/1

Светски дан дечје књиге

У свету се од 1967. године 2. априла прославља Светски дан дечје књиге. На тај дан је 1805. рођен Ханс Кристијан Андерсен, књижевник и чувени писац за децу.

Овај празник се прославља са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.

Од  3. до 7. априла,  у библиотеци су биле изложене свеске наших ђака у којима су анализирали, представљали и илустровали позната књижевна дела за децу.

 На овај начин смо послали  лепу поруку о неговању љубави према књизи и читању и о томе како нас књиге могу инспирисати да и сами стварамо.

crta

snimanje filma

март 2017.

„Књига не трпи нечитање“

            „Књига не трпи нечитање“ је едукативни филм на тему реформе образовања који је креиран и сниман у нашој школској библиотеци.

            Светлана Дробњак, професорка српског језика, Тања Маљоковић, библиотекарка и Нада Ковачевић Вељановски, родитељ, осмислиле су и реализовале седмоминутну видео-причу о томе како унапредити читалачке навике основаца. У снимању филма учестовали су ученици, наставници, стручни сарадници, родитељи, пријатељи школе….                  

Друге две недеље марта школска библиотека је била права кошница свих који су одушевљено прихватили да учествују у овом креативном чину. Снимљено је толико материјала, изјава, добрих идеја и савета, да није све могло ни бити искоришћено у филму, већ ћемо све „клипове“ ставити на интернет страницу, настављајући да промовишемо лепе речи и лепу литературу.

Филм можете погледати на адреси https://www.youtube.com/watch?v=xBT_sMun1ac&t=8s.

crta

predskolci u biblioteci

 1. и 29. март 2017. године

Предшколци у посети школској библиотеци

И ове године су полазници дечјих вртића са својим васпитачицама посетили нашу школу. Том приликом су обишли и  школску библиотеку. Учествовали су у бројним активностима које је за њих припремила библиотекарка Тања Маљоковић.                                                                                                                              

Ускоро ће наши драги гости научити сва слова и постати редовни посетиоци библиотеке Основне школе “Бранко Радичевић”. Радујемо се новим члановима!

crta

Dan poezije
март 2017. године

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Светски дан поезије обележен  је и ове године у библиотеци Основне школе „Бранко Радичевић“.

Заинтересовани ученици наше школе написали су и донели у библиотеку своје песме. Све смо их преписали на украсни папир и изложили.

У нашој школи поезија се воли, чита и пише, и зато увек радо обележавамо Светски дан поезије.
 

 

 

crta
agencija_za_roditelje_slika

 1. март 2017. године

Представљање књиге „Агенција за родитеље

Направили смо први списак захтева за Агенцију за родитеље. Читали смо трећацима и четвртацима  најновију књигу Дејвида Бадијела, смејали се, разговарали о важности развијања добрих породичних односа. Подвукли смо да је неопходно да имамо разумевања једни за друге и за грешке учињене из најбољих намера.

Списак само неких захтеваних особина које би савршени родитељи требало да имају је: да ми дозволе да држим било ког кућног љубимца; да не буду досадни; да ме пуштају стално да идем напоље; да буду познати; да ме воде сваки дан на базен; да ми купе све што желим; да никад на моје жеље не кажу ‘не’; да не буду строги и да не грде; да фино кувају; да ме воде да живим где хоћу; и најважнији: да буду добри.

Не разликују се много од Микија Бенета, зар не?

И овог пута смо уживали у друштву Тање Лебовић Зечевић из издавачке куће Прополисбукс!

crta

Dan maternjeg jezika

НЕГУЈМО МАТЕРЊИ ЈЕЗИК

 1. фебруар 2017.

У жељи да заједно са својим ученицима обележе Међународни дан матерњег језика, новобеоградски библиотекари основних школа су организовали својеврсно књижевно дружење.

Свечана сала Основне школе „Бранко Радичевић“ је у уторак, 21. фебруара 2017. године била испуњена ученицима трећег, четвртог и петог разреда и библиотекарима основних школа: „Бранко Радичевић“, „Влада Обрадовић Камени“, „Јован Стерија Поповић“, „Краљ Александар I“, „Лаза Костић“, „Милан Ракић“ и „Стефан Немања“.

Тања Маљоковић, библиотекар школе-домаћина је поздравила све присутне, а потом су о неговању матерњег језика, писма и културе са ученицима су разговарали Љиљана Симић, дугогодишњи неуморни представник „Вукове задужбине“ и Бранко Стевановић, један од омиљених песника за децу. Уз брзалице, песме и приче, Ћирила и Методија, Климента и Наума, Светог Саву, Вука Караџића и Мину Караџић, Бранка Радичевића, Николу Теслу и чика Јову Змаја време је пролетело.

Оно што је пропратило и почетак и крај овог дружења је рефрен Бранка Стевановића:

„Бирај речи, неписменост спречи,

језик лечи, глупост да не звечи,

чувај језик српских великана,

ради прошлих и будућих дана.“

crta

prvaci u biblioteci

ПРВАЦИ НА ЧАСУ У БИБЛИОТЕЦИ

20 – 25. јануар 2017. 

Библиотекарка Тања је првацима представила део чаробног света књига.

Разговарало се о омиљеним књигама, читању, распореду и правилима понашања у школској библиотеци.

Ученици су упознати са избором и садржајем књига за читалачко такмичење “Читалачка значка“.

На крају часа су задовољни прваци цртали и писали своје прве реченице о библиотеци.

crta

filip krstic

ПРВА САМОСТСАЛНА ИЗЛОЖБА ФИЛИПА КРСТИЋА У БИБЛИОТЕЦИ

 1. децембар 2016.

У школској библиотеци је организована прва самостална изложба ликовних радова нашег ученика Филипа Крстића. У сарадњи са младим аутором смо поставили  изложбу, осмислили плакат и организовали свечано отварање. Изложба је била отворена током јануара,  као позив свим талентованим ђацима да у библиотеци прикажу своје стваралаштво.

Више о даогађају можете видети на https://www.facebook.com/osbrankoradicevicnbg/

 

crta

svratisteЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕЧКЕ СЕКЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ СВРАТИШТЕ ЗА ДЕЦУ

 1. децембар 2016.

На предлог чланова библиотечке секције, организована је хуманитарна акција прикупљања књига за библиотеку Свратишта за децу Новог Београда. Прикупљено је више десетина  књига, али и неколико друштвених игара и много слаткиша.

Са чланицама библиотечке секције и ђачким родитељима смо отишли на новогодишње дружење. Том приликом смо деци уручили прикупљене поклоне и извели неколико припремљених рецитација и песама.

На састанку Стручног већа библиотекара Новог Београда је договорено да у другом полугодишту поновимо ову акцију у којој би учествовале све новобеоградске школе.

 

crta

rogacПесник Благоје Рогач je крајем новембра био гост наше школе. Одржаo је десет сусрета са ученицима млађих разреда по следећем распореду:

29.11.2014.

 1. час I/1, I/2, I/3
 2. час I/4, I/5
 3. час II/1, II/2

 

30.11.2014.

 1. час II/3, II/5
 2. час III/1, III/2
 3. час IV/3, IV/4
 4. час IV/1, IV/2

1.12.2014.

 1. час I/6, II/4, II/6
 2. час III/3, III/4, III/5
 3. час IV/5, IV/6, IV/7

Ученице IV/3, Тамара Сатарић, Mилица Караица, Бранимир Мудрић и Павле Бекоња су након сусрета интервјуисале песника.

crta

tesla u svetlu pesme

ТЕСЛА У СВЕТЛОСТИ ПЕСМЕ

24.11.2016.

Дечји културни центар Београд, позивao je чланове литерарних секција и појединце да учествују у литерарном конкурсу којим се обележава јубилеј – сто шездесет година од рођења Николе Тесле. Председник жириjа био је наш познати књижевник Слободан Станишић.

Чланови библиотечке секције се нису уплашили велике међународне конкуренције и  радо су се одазвали овом позиву, а наша Симона Дина Новаковић је написала песму која је похваљена.

Честитамо Симони и ученици наше школе Митри Јовановић, која је освојила фантастично друго место.

Песме наших младих песникиња можете прочитати на:

http://www.dkcb.rs/%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D0%B5-2/

crta

citalacka opstina

Бранко Радичевић – школа у којој је читање у моди

22.11.2016.

На јубиларној, педесетој манифестацији “Читалачка значка”, деца из Новог Београда су постигла најбоље резултате у Србији, а ученици школе “Бранко Радичевић” најбоље резултате на Новом Београду. 

На свечаности, која је 22. новембра 2016. године одржана у згради Градске општине Нови Београд, похвале и награде  је добило 1733 основаца из 18 новобеоградских школа. Нашој школи је додељено 260 похвалница и 35 награда!

Председник општине Александар Шапић је поздравио учеснике, пожелео им да буду лепи и добри као и до сада и поручио им да наставе да раде на себи. „Ја сам данас дошао вас да поздравим. Велика ми је част што стојим испред ученика који представљају не само будућност Новог Београда, већ и целе земље“, рекао је Шапић.

Ученике је поздравила и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, а у име новобеоградске библиотеке „Вук Караџић“ ученике је похвалила начелница Јелена Марковић.

За успех ученика наше школе треба захвалити вредним такмичарима, родитељима, учитељима,   наставницима и библиотекарки Тањи Маљоковић.  Они су, сви заједно, уз слоган „Смањи бригу, узми књигу“, позвали све ученике школе да учествују у такмичењу, како би у овој школској години био срушен рекорд од 260 читалачких значки.

Председник општине Александар Шапић је на свом ФБ профилу објавио вест и фотографије са овог догађаја. На фотографијама су баш ученици, родитељи и библиотекарка наше школе.

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15193578_1276904568996508_4097603334159406926_n.jpg?oh=fd8a6799b4db346fd1867ea8d358abe4&oe=58C2A022

crta

krokodokodil ucesnici

ФЕСТИВАЛ КРОКОДОКОДИЛ

17.11.2016.

Фестивал КРОКОДОКОДИЛ, који заједнички организују београдска удружења КРОКОДИЛ и ОК – Образовање и култура, у први план ставља књижевност за децу и културу читања, као и одгајање нове читалачке публике.

Ове године, фестивал је трајао пет дана, од 14. до 18. новембра.

Назив овогодишњег фестивала наговестио је овогодишњу тему – однос према књижевном жанру бајки у савременом књижевном стваралаштву за децу.

У оквиру фестивала, 17.11.2016. је одржана литерарна радионица Како се пише бајка?

Радионицу је отворила наша књижевница Јасминка Петровић, а осмислио ју је  и водио писац Дејан Алексић.

Чланице библиотечке секције су у пратњи представника Савета родитеља и библиотекарке учествовале у овој забавној, поучној, креативној и веома корисној радионици.

krokodokodil Dejan i deca pisu bajku

crta

radionica skolski sajam

ШКОЛСКИ САЈАМ КЊИГА

Поводом Међународног дана толеранције и Светског дана детета, у нашој школи је од 16.11. до 21.11.2016. одржан школски сајам књига. Ово је била прилика да се сви наши ђаци који нису посетили 61. београдски сајам књига упознају са најновијим књигама за децу. Велики број заинтересованих поклоника књиге и читања је обишао штандове и  доказао да су у нашој школи књиге веома цењене и радо читане.

У оквиру сајамског културног програма одржане су три радионице  на којима су Александар Губаш, представник издавачке куће Одисеја и уредник блога Књигоскоп и школски библиотекар Тања Маљоковић, заинтересованим ученицима представили неколико новоиздатих дечјих књига.

crta

Sajam mladji

 1. БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА 

Посета 61. београдском сајму књига је била веома успешна. Поред упознавања са најновијом књижевном продукцијом, књижевницима и издавачима,  наши ученици, родитељи и наставници су могли да присуствују занимљивим програмима и да уживају у изузетној атмосфери на највећем сајму књига у региону.

И ове године, у оквиру културног програма, на Међународном београдском сајму књига су организоване бројне радионице и предавања.

Библиотекарка Тања Маљоковић је остварила изузетно добру сарадњу са књижевницом Горданом Малетић, аутором и модератором дечјег програма. Ова сарадња је омогућила нашим ђацима, родитељима, директору, наставницима и библиотекару да бесплатно присуствују бројним културним програмима.

Програму под називом ХАЈДУК-СТАНКОВА ДРУЖИНА у сали „Јанко Веселиновић“, 24.10.2106. године су поред књижевника Љубивоја Ршумовића, Раше Попова, Владимира Андрића и ученика Основне школе „Никола Тесла“ из Београда присуствовали професор српског језика и књижевности Светлана Дробњак, библиотекар Тања Маљоковић и  шеснаест ученика наше школе.

Овај програм је осмишљен и реализован поводом 120 година од објављивања  српског историјског романа Хајдук Станко.

25.10.2016. године је у оквиру дечјег програма на 61. београдском сајму књига одржана радионица за млађи узраст посвећена седамдесетогодишњици излажења књиге Мали принц.

У реализацији радионице су учествовали књижевници: Дејан Алексић, Милоје Радовић, Слађана Ристић и ученици Основне школе „Влада Аксентијевић“ из Београда, а радионици су присуствовали професор разредне наставе Сунчица Димитријевић, чланови Савета родитеља Нада Вељановски и Маја Барац, библиотекар Тања Маљоковић и дванаест ученика млађих разреда из наше школе.

27.10.2016. године одржана је радионица Све атрактивнији: приручници и дела из популарне науке

У радионици су учествовали књижевници: Славка Петковић Грујичић и Бранко Стевановић, а присуствовали су професор српског језика и књижевности Тања Ручнов, библиотекар Тања Маљоковић и осам ученика наше школе. Нашим ученицима се посебно допало надахнуто излагање Бранка Стевановића и његово представљање књиге Урнебесна физика.

 

Sajam Tanja R

crta

20161006_101234

06.10.2016.

Дечја недеља

Поводом Дечје недеље, библиотекарка Тања Маљоковић је свим првацима поклонила чланске карте библиотеке “Сава“. Узбуђени прваци су обећали да ће вредно учити да читају и пишу и да ће ускоро редовно посећивати и ову библиотеку.

 

crta

 

images

 

28.9. и 5.10.2016.

Читалачке радионица за ученике старијих разреда

У организацији школског библиотекара, Тање Маљоковић су у библиотеци организоване две читалачке радионица за ученике  V, VI, VII, VIII разреда. Гошћа нам је поново била  Тања Лебовић Зечевић. Циљ радионица је био да се ученицима представи дело Иван, један једини, ауторке Кетрин Еплгејт.

 

ivan-jedan-jedini

 

 

crta

 

evropski-dan-jezika

26.9.2016.

Европски дан језика

Весна Грегец, професор енглеског језика и Тања Маљоковић, школски библиотекар су у библиотеци са ученицима петог и седмог разреда и члановима библиотечке секције уприличиле час посвећен обележавању Европског дана језика. Часу су поред ученика присуствовали и заинтересовани родитељи наших ђака.

 

 

crta

 

prvaci-na-radionici

 1. и 26.9.2016.

Радионице за ученике првог разреда

На иницијативу и у организацији Тање Маљоковић, школског библиотекара, за све прваке наше школе су одржане читалачке радионице. Деци је прочитана поучна сликовница  као подстицај за бројне активности у оквиру радионице. Верујемо да су наши прваци сада мотивисанији да успешно савладају  технику читања.

 

crta

pisanje

8.9.2016.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТ

На иницијативу Унеска, сваког 8. септембара се обележава Међународни дан писмености. Циљ обележавања овог важног дана је да се подсетимо какав је статус писмености и образовања на глобалном нивоу. Подсећамо да је писменост људско право, али и важан механизам за остваривање свих других људских права!

            Тања Маљоковић, школски библиотекар, је ове године одржала три предавања посвећена обележавању Међународног дана писмености. Предавањима су присуствовали ученици V/1, V/2 и V/3.

 

crta

 

dscn051912.05.2016

Читалачка значка 2015/2016.

Љубивоје Ршумовић је ученицима наше школе је у Свечаној сали  доделио књиге за постигнуте резултате у овогодишњој „Читалачкој значки“. Награђено је чак 260 ученика наше школе, а њих 35 је освојило и општинску награду!

Добро расположеним добитницима су се обратили Љубивоје Ршумовић, Милица Јефтимијвић Илић и школски библиотекар Тања Маљоковић, која је осмислила и организовала ову свечаност. Предивна поезија наших гостију, али и веселе песме компоноване на Ршумовићеве стихове су допринеле  да атмосфера буде не само свечана већ и весела.

И ове године смо доказали да волимо да читамо, разумемо литературу и све то знамо успешно да презентујемо.

Спремајте се за идућу „Значку“, идуће године морамо да оправдамо овакве резултате!.

dscn0536

 

crta

 

deda05.05.2016.

ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ДЕЈВИДА ВАЛИЈАМСА

 „ Деда у бекству

О КЊИЗИ

Џек је имао деду, који је имао сећања на пилотске дане славе. Деда је бивши РАФ-ов пилот, а Џек је унук који сања лет у спитфајеру. Једног дана, деда је почео да заборавља, а Џек је уместо њега почео да се сећа. Или баш због њега. Испочетка су то били неважни детаљи. Током времена, почео је да заборавља важније ствари: која је година, да ли је његова одавно преминула супруга Пеги жива или није, све док једног дана није препознао ни свог сина. Одрасли желе да сместе деду у старачки дом, злогласне Сумрак куле, али виспрени старац са војном обуком и пилотским вештинама не жели тамо да остане. И тако се деда дао у бекство…

 

О РАДИОНИЦИ

Једног кишног четвртка ујутру отишли смо у Основну школу ,,Бранко Радичевић“ и провели читаво пре подне у дружењу са трећацима, четвртацима, петацима и шестацима, уз Дејвида Валијамса и Деду у бекству. Љубазна и драга библиотекарка Тања улаже много времена, труда, знања и воље у рад са овом децом и та позитивна енергија се осети и шири даље. Сви су се смејали дединим кулинарским специјалитетима, туговали због деменције која га је обузимала, радовали се Џековим настојањима да деду прати у његовим пилотским авантурама, а највише их је засмејало шта су ђаци радили професорима на екскурзијама. Рекли смо им да спитфајер могу видети и у Музеју југословенског ратног ваздухопловства, а машту смо им заголицали податком да смо се дружили са правим пилотима.

Тања Лебовић Зечевић

 

crta

predskolci*март/ април 2016.  ПОСЕТЕ ПРЕДШКОЛАЦА БИБЛИОТЕЦИ

Предшколци из околних вртића често посећују нашу школску библиотеку.

Радујемо се свакој њиховој посети, као и упису у нашу школу.

Ускоро ће им боравак у библиотеци постати  ђачка свакодневница.

Добро дошли!

 

20160413_121757*13.04.2016.  КИНА ЗА ДЕЦУ

У Дому културе “Студентски град” је одржана радионица “Кина за децу”, намењена ученицима млађих разреда основних школа.

У првом делу радионице деца су упозната са специфичностима Кине, особеностима њене културе, писма, биљним и животињским светом…

У другом делу радионице деца су слушала кинеску бајку, гледала цртани филм и упознавала се са дечјим играма карактеристичним за ову далеку земљу.

Програм је био праћен веома интересантном видео презентацијом.

У реализацији овог програма су учествовали школски библиотекари, студенти Учитељског факултета и деца из пет новобеоградских основних школа: “Влада Обрадовић Камени”,  “Душан Радовић”, “Милан Ракић”, “Радоје Домановић” и „Бранко Радичевић”.  

Уживали смо у фантастичној атмосфери, дивним бајкама и послужењу које су за нас припремили љубазни домаћини.

 

bibl su cudesni svetovi slika*08.04.2016.  БИБЛИОТЕКЕ СУ ЧУДЕСНИ СВЕТОВИ

Називали су их различитим именима: храмовима знања, ризницама мудрости, леџбеницама душе. Њихова улога се кроз векове мењала, али су увек остајале сапутнице учења и напретка. Данас су у школама физички и виртуелни простор за читање и истраживање, запиткивање и мишљење, маштање и стварање… Библиотеке су чудесни светови!

Ученици наше школе учествовали су на конкурсу “Библиотеке су чудесни светови” које је организовало Друштва школских библиотекара Србије. Нисмо освојили награду, али смо поносни на радове наших ученика!

 

                                                                 БИБЛИОТЕКЕ СУ ЧУДЕСНИ СВЕТОВИ          

                      Библиотеке су чудесни светови,

                       по њима бескрајне књиге плове,

                       у њима не дувају снажни ветрови

                       већ лете мудре и паметне сове.

 

                       Библиотеке су светови чудни,

                       где се читају слова и лепе речи,

                       у њима су људи увек будни,

                       сву тугу из срца библиотека лечи.

 

                       Библиотеке су чудесни светови,

                       у њима су људи начитани.

                       Књиге су прелепи цветови

                       бескрајно мирисни и насмејани.

 

                       Светови чудесни су у библиотеци,

                       дивне реченице кратке и дуге,

                       све су поучне и пријају деци

                       књиге кроз машту воде свугде.

 

                       Библиотеке су чудесни светови,

                       у њима су бајке и свемирске планете,

                       у њима не веју олује и сметови,

                       у њима се највише радује дете.

 

                                                   Симона Дина Новаковић V1

                                                   ОШ ,,Бранко Радичевић’’

                                                   Нови Београд

 

medjunarodni dan decje knjige slika*01.04.2016.  ОБЕЛЕЖЕН MEЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ

Међународни дан књиге за децу обележава се сваког 2. априла, на рођендан Ханса Кристијана Андерсена. У нашој школској библиотеци се трудимо да ученицима обезбедимо све услове да дођу до књига, прилику да открију њене лепоте, вредности и тајне. Зато смо поводом овог дана организовали изложбу најчитанијих књига у нашој библиотеци.   

 

 

20160329_101918*29.3.-1.4. 2016. ОДРЖАН ЗАВРШНИ СУСРЕТ ТАКМИЧЕЊА ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

Школска библиотека је последње недеље марта била најпосећеније место у школи. Тих дана су одржани сусрети учесника овог такмичења и библиотекарке Бранке Поповић-Мирате.

У такмичењу је учествовало чак 260  ученика  наше школе. И овај пут су чланови школске библиотеке показали да воле да читају, да  разумеју прочитано, да критички мислe и истражују.  Библиотекарка Бранка је прегледала Дневнике и разговарала са кандидатима о прочитаним  делима.

До сада је наша школа на првом месту по броју ученика који су успешно завршили ово такмичење.

Честитам свим учесницима на фантастичним резултатима!

 

Svetski dan poezije slika

*21.03.2016.  OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Светски дан поезије обележен  је ове године у библиотеци Основне школе „Бранко Радичевић“ ватрометом  лепих речи и емоција које само стихови могу да измаме и опишу.

Ученици, наставници, библиотекари, родитељи  читали су и говорили стихове. Своје и туђе. На српском, енглеском, руском, немачком. Говорило се о поезији, мислило се о поезији, волела се поезија.

Старији су говорили о својим искуствима и доживљајима тог чаробног света испуњеног стиховима. Сведочили о томе како је поeзија помогла да креирају и испуне своје животе. Млади су читали текстове на свом и светским језицима и послали поруку да интернет генерација није побрник само инстант културе, већ итекако уме да препозна исконске вредности сакривене у лепој, уметничкој речи.

„Поезија помаже да пронађемо оно најбоље у себи, најкреативнији део нашег бића. Ослушните то своје биће, пишите и чувајте своје записе“, посаветовала је присутне ученике песникиња Милица Јефтимијвић Илић.

„Читајте песме и када су у прози“, поручила је блиблиотекарка Снежана Ракоњац из ОШ „Марко Орешковић“.

А онда се повела дискусија о музикалности разних језика, о преводиоцима поезије, о вези језика, поезије и историје. О речи. О бићу…

Од првог трена је било јасно да то није трибина, ни предавање. То је била бајковита чајанка  у  којој су учесници били део бајковите атмосфере . На улазу  је све госте дочекало чаробно дрво на којем су, као украси, стајали разнобојни свитци песама. Свако је донео једну песму и добио једну песму на дар. На столу чајеви и колачићи из свих делова света које су припремиле маме наших ђака, наставнице Весна Грегец и Александра Мићевић и библиотекарка Тања Маљоковић.

Сви су били насмејани. И онда, кад се чуо први стих, све се стопило и то више није била школска библиотека него топла дневна соба у коме најближи у поподневном окупљању живе поезију.

Целој атмосфери присустовале су и директно се у програм укључиле, новинарке радио „Лагуне“.  Својим слушаоцима су прочитале песму  коју је написала ученица наше школе Лена Вељановиски.

У школи „Бранко Радичевић“ поезија се воли, чита и пише. Зато је Светски дан поезије у нашој школи био један баш светски дан!

 

knjige*24.12.2015.  Хуманитарна акција прикупљања књига за децу без родитељског старања

Чланови и пријатељи школске библиотеке су и ове године учествовали у  хуманитарној акцији прикупљања књига. Прикупљено је 519 књига које ће бити прослеђене деци без родитељског старања широм Србије.

Захваљујемо свима који су учествовали у овој акцији!  

 

20151210_172533*10.12.2015. ЧАС ПОСВЕЋЕН МЕЂУНАРОДНОМ ДАНУ ЉУДСКИХ ПРАВА

Драгана Недељковић и  Тања Маљоковић су одржале час Грађанског васпитања  ученицима седмог разреда.

Након одржаног предавања о Међународном дану људских права, ученици су кроз радионицу сензибилизације, чији је циљ подизање свести о основним дечјим правима и начинима њиховог кршења, упознати и са различитим потребама припадника одређених осетљивих група. 

 

20151210_172140*10.12.2015. ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

“Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима“ каже први члан Опште повље о људским правима. Рођењем човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана су низом међународних докумената.

Савремена међународна регулатива људских слобода и права започиње Повељом Уједињених нација 1945. године. Повеља као један од глобалних циљева УН проглашава и дефинише нужност сарадње међу државама ради решавања “међународних проблема економске, социјалне, културне и хуманитарне природе и унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик или веру“, како стоји у првом члану.

Општа декларација Уједињених нација о људским правима проглашена је 10. децембра 1948. због чега се овај датум обележава као Међународни дан људских права.

Библиотекарка  је 9.12.2015. ученицима седмог разреда, припремила и одржала час посвећен овом дану.

 

*20151209_1122499.12.2015.  ПРОМОЦИЈА КЊИГА ДАНИЈЕЛА ПЕНАКА

 У библиотеци је одржана промоција две књиге француског аутора Данијела Пенака:

 „ Камоове згоде и незгоде: Шифра Вавилон“ и „ Џукац Куцов“. Књиге је заинтересованим ученицима четвртог разреда представио Александар Губаш, представник издавачке куће Одисеја и уредник блога Књигоскоп.

 „Шифра Вавилон“ је први наставак серијала о догодовштинама дечака Камоа који има проблема са учењем. Кроз његове доживљаје Пенак нам представља своје идеје о томе како би школски систем могаo да буде подстицајнији и занимљивији ученицима.

 „Џукац Куцов“ је дирљив роман настао као резултат Пенакове велике љубави према псима. Роман говори о авантурама једног нежељеног штенета на улицама Париза и других француских градова.

Захваљујемо Александру на труду да деци приближи ова занимљива Пенакова дела.

 

Filip Krstić 1. nagrada*РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСA „ПУТУЈ И НЕ ЗАБОРАВИ ДА МИ ПИШЕШ“

Конкурс је организовало Друштво школских библиотекара Србије на велику радост маштовитих ученика и вредних библиотекара.

Ученици наше школе су били веома успешни и на томе им честитамо!

Награде у категорији ликовних радова освојили су:

 1. место- Филип Крстић II/3
 1. место- Татјана Грујић II/1
 1. место- Катарина Грујић II/1

Свечана додела награда је у петак 11.12.2015. у ОШ „ Дринка Павловић“

 

IMG_20151127_105432* 27.11.2015. КАМООВЕ ЗГОДЕ И НЕЗГОДЕ 1: ШИФРА ВАВИЛОН

На позив школског библиотекара, нашу школу је посетила Хана Гадомски која је на два сусрета ученицима петог и шестог разреда представила  књигу Камоове згоде и незгоде 1: Шифра Вавилон.

Књигу је написао Данијел Пенак, француски аутор романа за децу и одрасле, стрипова, сликовница и есеја, чије су књиге постале бестселери широм Европе.

Расположена Хана нас је упознала са Камоом, главним јунаком ове књиге, и његовим покушајем да због опкладе са мамом научи енглески језик за три месеца. Камо је убо оловком у списак имена који му је доставила Агенција за дописивање Вавилон и нажврљао писамце непознатој особи. Тако почиње заплет у овој занимљивој књизи.

Уживали смо у Ханином читању одломака, разговору о књизи, али и занимљивим предлозима наших ђака о томе како школско градиво и обавезе могу да буду забавне!

 

Veliki_plakat_sajam_2015* 23.11-27.11.2015. ШКОЛСКА ИЗЛОЖБА КЊИГА

Како би сви ученици наше школе који нису посетили Међународни београдски сајам књига осетили макар део сајамске атмосфере, наша библиотекарка је организовала  изложбу књига у школи. У холу школе су изложене бројне књиге за ученике основношколског узраста. Александар Губаш, представник издавачке куће Одисеја је стрпљиво одговарао на сва питања везана за изложене књиге.

Током ове недеље разговори о књигама су поново били главна тема на великом одмору!

 

Radionica Bukvar decjih prava* 20.11.2105. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА

У школској библиотеци је обележен Међународни дан  детета.На часу посвећеном овом дану блиотекарка је присутне ученике информисала о разлозима због којих га обелажавамо. У наставку часа су ученици читали  Буквар дечјих права, а затим су о њима и разговарали.

Чланови библиотечке секције су и ове године направили плакат посвећен Међународном дану детета.

 

prvaci u biblioteci* 16. и 17.11.2015. ПРВАЦИ НА ЧАСУ У БИБЛИОТЕЦИ

Прваци су  посетили библиотеку у којој им је школски библиотекар Тања Маљоковић одржала час. Научили су шта је библиотека, како се понаша у читаоници, где се налазе лектире и сликовнице, како могу да изнајме књигу…

Весели и добро расположени, наши најмлађи ђаци су одушевљено учествовали у свим активностима. На крају часа су им свечано уручене чланске карте школске библиотеке, а бесплатно су учлањени и у библиотеку Сава.

Часови су одржани по следећем распореду:

16.11.2105.

I/5

I/2

I/1

17.11.2015.

I/3

I/6

I/4

 

sajamknjiga2015_logo_r_200*28. и 30.10.2015. БИБЛИОТЕЧКА СЕКЦИЈА НА САЈМУ КЊИГА

У организацији школског библиотекара, чланови библиотечке секције су  посетили   Међународни београдски сајам књига.

Посета је оставила изузетан утисак на ђаке.Обишли су штандове бројних издавачких кућа, представљене су им нове књиге, а били су и у прилици  да сретну многе писце који су промовисали своје књиге.

Уживали смо у овогодишњем јубиларном 60. Међународном београдском сајму. 

Gete*07.10.2015. ПОСЕТА БЕОГРАДСКИМ БИБЛИОТЕКАМА

У склопу обележавања Дечије недеље и Месеца књиге, чланови библиотечке секције су са школским библиотекаром посетили библиотеку Гете-института и Библиотеку града Београда.

Љубазне библиотекарке Гете-института су ученике упознале са начином рада, организацијом и фондом ове библиотеке.После послужења које су домаћини припремили, чланови библиотечке секције су се Кнез Михајловом улицом упутили ка Библиотеци града Београда.

У пратњи библиотекара, деца су имала прилику да обиђу просторије које корисници нису у могућности да виде. После упознавања са начином издавања књига, обишли су Римску дворану у чијем се ентеријеру налазе остаци грађевине из античке епохе, Вукову салу и Галерију  Атријум која  је ушла у уметнички живот града.

Посета  градским библиотекама је била веома занимљива и поучна.

 

20150930_100137*30.09.2015. ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ДЕЈВИДА ВАЛИЈАМСА

Ученици трећег и четвртог разреда учествовали су у читалачкој радионици коју је за њих припремила Издавачка кућа „Прополис букс“ (ProPolis Books) у сарадњи са школским библиотекаром.

Наша драга Тања Лебовић-Зечевић је на  четири сусрета представила књигу „Ужасана тетка“ Дејвида Валијамса.

Више од 300 деце је чуло да је Ужасна тетка Дејвида Валијамса крајње необична, да има необичног љубимца необичног имена, да се на необичан и често суров начин шалила са својим братом…      

Тањина радионица је не само забавила мале трећаке и четвртаке који су се смејали батлеру Џибонију  и простом изражавању једног духа, теткиним верзијама бајки и пуњеним совама, већ их је и инспирисала да смисле свој крај приче и изнесу претпоставке о мистерији замка. Добили смо мноштво маштовитих одговора који у себи крију назнаке неких будућих писаца.

 

evropski dan jezika 2015*26.09.2015.  ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА – Разговарај са мном!

Савет Европе је иницирао обележавање Европског дана језика 2001. године и од тада се он обележава сваке године 26. септембра. Европски дан језика се обележава широм континента организовањем различитих манифестација и активности.

У нашој библиотеци је овај дан обележен на три радионице које су осмислиле и водиле чланице библиотечке секције и  школски библиотекар.

Радионице су одржане по следећем распореду:

24.09.2015. 

 1. радионица за ученике VI разреда

28.09.2015.

 1. радионица за ученике III и IV разреда
 2. радионица за ученике V разреда

 Учесници су могли да науче који је циљ обележавања овог дана, којим језицима се говори у европским земљама, чују занимљивости о неким европским језицима,  науче шта су позајмљенице  које често користимо…

Циљ радионице је био да се продубе знања о европским језицима, истражи различитост култура и скрене пажња на важност и могућности учења страних језика.

 

images*08.09.2015. ДРУГАЦИ НА ЧАСУ У БИБЛИОТЕЦИ

Ученици другог разреда су присуствовали  часовима у библиотеци.

Библиотекарка је нашим другацима после кратког представљања књижног фонда школске библиотеке, представила књиге које одговарају њиховом  узрасту и читалачким интересовањима.

Представљене су књиге које деца радо читају, као и оне које читају на такмичењу Читалачка значка.

 

medjunarodni-dan-pismenosti-2015*08.09.2015. ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Meђународни дан писмености је Унескова иницијатива, чији је циљ да сваке године подсети међународну заједницу на статус писмености и образовања на глобалном нивоу. Као дан обележавања одабран је 8. септембар, а Унеско је са обележавањем почео 1966. године. Препозната као темељно људско право, писменост је не само право по себи, него и механизам за остваривање других људских права.

Подаци Унеско-а показују да је више од 900 милиона одраслих људи у свету неписмено. То значи да један од пет пунолетних људи на планети још не зна да чита и пише, а две трећине од тог броја чине жене. Према подацима којима располаже Унеско, чак 113 милиона деце не иде у школу, похађа је нередовно или ју је потпуно напустило. 

Резултати истраживања и даље показују да постоји  велики број оних који не поседују елементарно знање писања и читања. Образовање, тј. писменост, одраслог становништва и у развијеним земљама, као и у Србији, постаје  једна од основних тема. У нашој земљи има више од милион људи који уопште нису ишли у школу или су у њој провели једно кратко време, не завршивши је. Са великим процентом људи који имају само основну школу, највећим бројем оних са завршеном средњом школом и мало факултетски образованих, Србија се не разликује много од неких европских земаља. Свакако, мора се много више улагати у развијање свести о потреби школовања како младих тако и одраслих.

Међународни дан писмености је у нашој школи обележен предавањем  у школској библиотеци.

Чланови библиотечке секције су на одморима делили летке са информацијама о Међународном дану писмености.

 

20150622_090852*05.06.2015.ДОДЕЉЕНО 189 ЧИТАЛАЧКИХ ЗНАЧКИ

Основци из наше школе су шампиони у читању! Од свих новобеоградских основних школа највише Читалачких значки освојили смо баш ми-189.  Од тога је координаторка Бранка Поповић изабрала 27 ученика који су написали најсадржајнији Дневник и који су најкреативније тумачили прочитана књижевна дела. Библиотека „Вук Караџић” ће посебно наградити ове ученике на завршној Манифестацији Читалачка значка која ће бити одржана у просторијама Општине Нови Београд.

Сви добитници Читалачке значке су ове године на поклон од школске библиотеке добили књиге, на свечаности која је одржана 5. јуна 2015. године у свечаној сали школе.

Другари из другог и трећег разреда припремили су приредбу како би сам догађај био што свечанији и како би свима остао у што лепшем сећању. Било је ту дивних речи о књизи и о читању, кратког подсећања на путовање од првих бајки до озбиљне литературе, духовитих опаски на то шта нам све књига у животу значи. А све  то је било улепшано звуцима клавира и гитаре и зачињено са тристотинак дечијих осмеха.

Атмосфера је била таква да смо сигурни да су готово сви добитници Читалачке значке већ наоштрили пера да идуће године освојимо нови рекорд.

 

izdanci*28.05.2015. ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ ДЕЦЕ ПЕСНИКА “ИЗДАНЦИ“

 Одржана је свечана додела награда најуспешнијим учесницима Фестивала поезије деце песника “Изданци”. На завршној манифестацији, која је одржана 28. маја, најбољим младим песницима су уручене награде.

И ове године су  млади песници из наше школе били веома успешни.

Стручни жири који је предводио Слободан Станишић донео је следећу одлуку:

II награда за песму “Природа пита зашто“ припала је Лени Вељановски ученици II/6

Похваљени су :

Јована Сентић ученица IV/4  за песму  „Песма о Бранку“

Тамара Бојчевић ученица IV/5  за песму  „Тајне“

Милош Перовић  ученик IV/5 за песму  „Детињство“

 

Udji u bajku dobitnici*20.05.2015. Завршни сусрет учесника пројекта „Уђи у бајку“

Најбољи литерарни и ликовни радови на конкурсу пројекта „Уђи у бајку“ су награђени у среду, 20.маја 2015. године у сали МЗ „Сава“, коју је за ту прилику великодушно уступила локална заједница, позната по томе што здушно подржава рад својих библиотекара. Пригодни поклони којима су даривани ученици  мали су знак пажње и награда за све осмехе, радост и задовољство које се могло осетити на сваком кораку. Да овај свечани тренутак буде још лепши учинили су и легендарна Зорица Симовић и ученици-полазници драмског студија „Бајка“ својим извођењем представе „Кума није дугме“.

Уз обећање школских библиотекара да ће и наредне године бити нових и корисних збивања, потврдила се снага добре енергије која се све више и упркос свему шири: у давању је награда. Дајући другима радост и срећу и сами бивамо њоме испуњени. Тако смо улазећи у ову новобеоградску бајку постали њен део.

Ученици наше школе су били награђени у обе категорије.

Добитници награда за ликовни рад су:

 • Катарина Грујић I/2
 • Павле Личанин I/2
 • Тамара Сатарић II/3

Награде за најбољу ауторску бајку су освојили:

 • Јованa Курузовић III/2
 • Јулијана Остојић III/5
 • Милош Перовић IV/5

 

*06.04.dramice_ sofija petrovic2015.  СОФИЈА ПЕТРОВИЋ ГОСТ НАШЕ ШКОЛЕ

Ученици трећег разреда су се дружили са Софијом Петровић. Кроз глуму и  разговор, млада књижевница је упознала ученике са садржајем своје књиге “Драмице “.

 

 

 

 

Zbrkana-bajka-56295*01.04.2015.  Збркана бајка”- Ирена Тиодоровић

Ирена Тиодоровић је рођена 1965. године у Београду.Дипломирала је компаративну књижевност, пише за дечје часописе и ради као преводилац.

Ученици првог и другог разреда су на књижевном сусрету разговарали о књизи “Збркана бајка”.

Једног од ових дана, на крају дуге скренућемо десно и отворити златну капију Краљевства маште. Охоли краљеви, њихове жене, принчеви, морске сирене, вештице, витезови, бауци, добре виле и ми, читаоци, сви заједно житељи смо тог краљевства. Тако каже Ирена Тиодоровић. А у том краљевству живи принцеза Ана, која се- јер су се побркали стварност и бајка – пробудила као једна Мирјана. Само поветарац и пчела знају тајну. И начин како да реше збрку у Збрканој бајци. А како изгледа то тајанствено краљевство не морамо да замишљамо, већ само широм да отворимо очи, јер га је илустраторка Јана Адамовић, врло прецизно представила. Нама преостаје само да у њега закорачимо.

 

violeta babic

*31.04.2015. ВИОЛЕТА БАБИЋ ГОСТ НАШЕ ШКОЛЕ

Виолета Бабић рођена је 1953. године у Београду. Дипломирала је на групи за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радила је у Институту за српски језик, бавила се лексикографијом, а сада је директор лекторског одељења у Креативном центру.

Нашу школу је посетила поводом Међународног дана дечје књиге. На два сусрета са ученицима петог, шестог, седмог и осмог разреда, представила је своје књиге на велико задовољство присутних ученика. У разговору о књигама, језику и животу девојчица и дечака, Виолета Бабић нам се представила у најбољем светлу.

 

Od-citanja-se-raste-46666

*30.03.2015. ЈАСМИНКА ПЕТРОВИЋ У НАШОЈ ШКОЛИ

Рођена је 1960. године у Београду. Студирала је шпански језик и књижевност. Бавила се маркетингом и новинарством. Била је уредник дечје емисије на радију. Писала је за многе дечје часописе. Учествовала је у различитим програмима који подстичу дечју машту и стваралаштво. За своје књиге добила је неколико награда.

Верујемо да јој је највећа награда, када је после књижевних сусрета, двестотинак насмејаних и задовољних ученика другог и четвртог разреда поздрави бурним аплаузом.

Уживали смо у дружењу са Јасминком Петровић и јунацима њених књига.

 

Baka gangster

*30.03.2015. ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГА

Ученици петог и шестог разреда присуствовали су презентацији књига издавачке куће Прополис Букс (ProPolis Books).

Представница ове издавачке куће посетила је нашу школу и дружила се са ученицима читајући “Баку гангстер”, “Упознајте Џека Спадала”…

Сазнали смо да су данашње баке модерне, да не смрде на купус, не носе дебеле вунене џемпере и шетају са са унуцима.

У  гостима нам је био и Џек Спадало, најбогатији дечак на свету! Читајући одломке из књиге, помало смо завидели Џеку на свему што он има, али смо закључили да новац не може да купи пријатеље. Схватили смо да је много лепше поделити све са пријатељима, него бити сам на свету! Посебно нам је било драго када смо сазнали да се у Џековом животу појавио неко ко га је волео због њега самог, а не због његовог новца.

Радујемо се новом дружењу и новим књигама у издању ове новобеоградске издавачке куће

 

slicica za sajam

*од 30.марта до 8.априла 2015.године ПРОЛЕЋНИ САЈАМ КЊИГА У ШКОЛИ

Поводом Међународног дана дечије књиге који се обележава  2. априла  у нашој школи ће бити организован сајам књига за децу.

За време сајма нашу школу ће посетити и са децом се на књижевним сусретима дружити: Виолета Бабић, Јасминка Петровић, Ирена Тиодоровић и Софија Петровић.

ЗАБОРАВИТЕ НА БРИГЕ И НАВАЛИТЕ НА КЊИГЕ!

ВИДИМО СЕ НА САЈМУ!

 

*Children-Reading-323. и 24.03.2015. ПРЕДШКОЛЦИ ПОСЕТИЛИ БИБЛИОТЕКУ

Предшколци из вртића “Сунце”, “Ђурђевак” и “Звончић” посетили су нашу школску библиотеку. Будући прваци са својим васпитачима били су гости на читалачком часу приређеном њима у част. Уживали су у причама, разговарали са библиотекарком, рецитовали, прелиставали књиге и показали да једва чекају своје прве ђачке дане.

Судећи по интересовању које су показали, библиотека је место које ће ови малишани ускоро често посећивати.

 

УЂudji u bajkuИ У БАЈКУ

У оквиру пројекта “Уђи у бајку” у организацији библиотекара Тање Маљоковић у школској библиотеци су организоване радионице за ученике млађих разреда. Ученици су присуствовали радионицама по следећем распореду:

 

11.03.2015.

1.радионица- I/1, I/2, I/3, I/4, I/5

2. радионица- II/1, II/2, II/3, II4, II/5, II/6, II/7

 12.03.2015.

 3. радионица- III/1, III/2, III/3, III/4, III/5, III/6

 4. радионица- IV/1, IV/2, IV/3, IV/4, IV/5

 Учесник програма је поред ученика, наставника и школског библиотекара била и  Јелисавета Караџић, студент глуме-мастер са класе професора Срђана Карановића.

 Читањем бајки, причом о њима, исценацијом садржаја, покушали смо да заинтересујемо децу за бајку као жанр,за руски језик и културу, али и за читање уопште, као и да их подстакнемо на вршњачко учење и стваралаштво.

 

20150303_135728

“Осмех босоногог детињства” – конкурс у част стогодишњице рођења Бранка Ћопића

У оганизацији Библиотеке “Вук Караџић” из Новог Београда, реализован је литерарно–ликовни конкурс под називом “Осмех босоногог детињства”. Посвећен је стогодишњици рођења Бранка Ћопића, великог српског писца.

На конкурсу је учествовало 14 новобеограских основних школа.

У школску библиотеку је током децембра и јануара пристигао велики број ликовних и литерарних радова. Најуспешнији су награђени. 

 • Наташа Бојчевић, IV/5, освојила је 2. место за литерарни рад “Прича о Бранку Ћопићу”.
 • Лана Пејновић, II/3, освојила је 3. место за ликовни рад “Мачак отишао у хајдуке”.

Ученицима су свечано уручене награде 3. марта, на завршној манифестацији посвећеној нашем великом писцу, која је одржана у свечаној сали Општине Нови Београд

 

20141120_085948 *20. новембар ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Светски дан детета или Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу дeцом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Чланови библиотечке секције су на часу посвећеном овом дану осмислили и направили плакат којим подсећају  на значај поштовања права све деце.

IMG_2516

 *24, 25. и 26. новембар ПЕСНИК РАДИСЛАВ ЈОВИЋ ГОСТ  НАШЕ ШКОЛЕ

Гост наше школе био је песник за децу Радислав Јовић.

Учесник је многих манифестација, фествала поезије за децу, радио и телевизијских емисија. Песме су му преведене на неколико језика, а на његове стихове компонована је и музика.

Наш гост  је одржао девет сусрета са свим ученицима млађих разреда на којима је  представио песме из  збирке „ Звркотека“ и „ Заљубљивање“.

 

20141113_101710*13. и 14. новембар

 Нашу школу је посетила  Зорица Илић, преводилац за чешки језик.

Кроз разговор и дружење приближила је деци  језик и културу Чешке као и дела њихове савремене  књижевности за децу . На четири сусрета којима су присуствовали ученици првог, другог, трећег, четвртог и петог разреда представила је књиге “Зачарана учионица”,  “Вера, Ника и њихових седам бака” и “Летовање у праисторији”.

 

IMG_2505

* ОД 13. ДО 19. новембра ИЗЛОЖБА КЊИГА У ШКОЛИ

Желећи да у нашој школи представимо неке од успешних излагача са Међународног београдског сајма књига , од 13. до 19. новембра угостили смо представнике издавачке куће Одисеја. Програм Европске уније Култура- Креативна Европа већ шест година подржава пројекте ове издавачке куће која се поред залагања за неговање књижевности  и бриге за очување животне средине бори и за поштовање људских права и праведније и хуманије друштво.

У организацији школе и  библиотекара  излагачи су нашим  ђацима представили своја издања и пренели део сајамске атмосфере.

 

*5., 6IMG_2479. и 12. новембар ПРВАЦИ НА ЧАСОВИМА У БИБЛИОТЕЦИ

 Први сусрети ученика са библиотеком и мноштвом књига су веома важани. Код ученика се  љубав према читању и навика да користе фондове библиотеке развија од првих школских дана. 

Библиотекарка је свим нашим првацима на часовима у библиотеци представила део чаробног света књига. Свој доживљај библиотеке ученици су представили цртежом.

На часу су свим првацима и њиховим учитељицама уручене чланске карте које ће им омогућити  да користе и све фондове Библиотеке града Београда.

Часови  су одржани по следећем распореду:

5.11.2014. I/3 и I/4

6.11.2014. I/2 и  I/1

12.11.2014. I/5

 

20141028_162528

 *28. октобар ЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕЧКЕ СЕКЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ САЈАМ КЊИГА

У организацији Тање Маљоковић, школског библиотекара чланови библиотечке секције су посетили Међународни београдски сајам књига. Учествовали су и у неколико едукативних радионицa. Tоком радионице ” Пoзориште сенки”  за присутну публику су  извели веома интересантну представу на штанду издавачке куће БИГЗ.

 

 

20141023_123853

*23 октобар УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА 2014.

Завршна Манифестација Читалачка значка 2014. одржана је у четвртак, 23. октобра, у просторијама Општине Нови Београд.

Читалачка значка има традицију дугу скоро пет деценија. Ова књижевна радионица популарише књигу и културу читања и развија критичко излагање о прочитаном.

У овогодишњој Читалачкој значки учествовало је 144  ученика наше школе.

Свим учесницима Библиотека “ Вук Караџић“ доделила је похвалнице и беџеве, а најбоље  је наградила књигом.

У организацији библиотекара школе завршној свечаности су поред  добитника награда, чланова библиотечке секције као подршка присуствовали и ђачки родитељи. Награђено је 12 ученика наше школе.

Ово су наши најбољи учесници:

 1. Кораћ Зара III/2
 2. Вуковић Новак III/2
 3. Анђелија Хајдана Бакаловић IV/3
 4. Јана Хаџи-Ђокић IV/4
 5. Оливер Лав Трајковић IV/1
 6. Јана Живковић IV/5
 7. Матеја Дамњановић V/4
 8. Милица Вуковић V/5
 9. Јована Вилотић V/2
 10. Сергеј Чавић V/1
 11. Мила Ивовић VI/6
 12. Јелена Граовац VIII/5

 

plakat2014mali

*13. октобар У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ JE ОДРЖАНА ЧЕТВРТА РАДИОНИЦА ” ПЛАКАТ”

Ученици, учесници радиониице су у групама завршавали израду својих уметничких плаката. По завршетку рада  договорено је да оригиналне уметничке плакате окачимо на улаз  у обе зграде школе, а умањене копије и летке поделимо заинтересованим ученицима. Задовољни продуктима и начином рада, ученици су предложили да организујемо још неку сличну едукативно-ликовну радионицу у овој школској години.

 

20141008_123108

*8. октобар  ДЕЈВИД СМИТ ПРЕДСТАВИО СВОЈЕ КЊИГЕ У АМЕРИЧКОМ КУТКУ

На позив библиотекара Америчког кутка ученици наше школе и чланови библиотечке секције су присуствовали презентацији књига  аутора за децу, господина Дејвида Смит ( David J. Smith).  Веома занимљив и расположен аутор је кроз  разговор о најчешћим питањима везаним за наш свет и о занимљивостима које свако од нас треба да зна, уз обиље слика и видео матерјала представио свој рад. Читао је и најзанимљивије делове из своје награђиване књиге “ Када би свет био село” (If the World Were a Vilage) .

Наши ученици су упијали бројне занимљиве информације, активно учествовали у презентацији и били расположени да истражују свет са Дејвидом и библиотекарима .

 Да ли сте знали ово?

Уколико замислимо да је Сунце величине грејпфрута, Земља би била велика као зрно соли, а Јупитер иначе највећа планета, био би велики колико и зрно грашка.

Ако вам  је ова информација била занимљива, обавезно потражите књиге овог аутора у Америчком кутку.

 

20141006_134112

*6. oктобар У БИБЛИОТЕЦИ ЈЕ ОДРЖАНА ТРЕЋА РАДИОНИЦА ” ПЛАКАТ”

На овом сусрету су учесници радионице довршавали рад на својим плакатима уз савете Јелене Милић Златковић представника Савета родитеља и подршку Taње Маљоковић  школског библиотекара. На велику радост учесника рад на плакатима је добро напредовао. Задовољство постигнутим резултатима је било велико, како код учесника, тако и код организатора радионице.

 

20141002_114941

*2. oктобар Посета одељењу Библиотеке града Београда “Амерички кутак”

У  жељи да на другачији начин обележимо  Европски дан језика и предстојећи Међународни дан детета, група ученика наше школе је  у организацији Тање Маљоковић, школског библиотекара у пратњи  ђачког родитеља Драгане Трајковић  посетила Амерички кутак. Радионицa коју смо реализовали у сарадњи са  библиотекарима из Америчког кутка била је веома садржајна.

Задовољни радом и учешћем наших ђака у планираним активностима љубазни библиотекари  су  свим учесницима радионице доделили бесплатну  чланску карту, свеску и оловку и на тај начин им честитали Међународни дан детета.

 

20140930_131837

*30 септембар У БИБЛИОТЕЦИ JE ОДРЖАНА ДРУГА РАДИОНИЦА ПЛАКАТ

Одржана је и друга радионица “Плакат” у библиотеци. По договору чланова групе ученици су приступили изради уметничких плаката за потребе ликовног конкурса “ Ја волим Бранка”. Договорили су се да  израде два различита плаката. Један ће бити намењен ученицимамлађих, а други старијих разреда. После разраде идеја и вредног рада видели су се и први резултати.

 

evropski-dan-jezika

*26 септембар У БИБЛИОТЕЦИ ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

У библиотеци је за заинтересоване ученике и чланове библиотечке секције одржан час посвећен Европском дану језика. Библиотекар и чланови секције су припремили занимљиву презентацију посвећену овом дану.

 

20140925_131743

* 25. септембра У БИБЛИОТЕЦИ JE ОДРЖАНА ПРВА РАДИОНИЦАПЛАКАТ

Тања Маљоковић, школски библиотекар је у библиотеци одржала кратко предавање о медијској писмености. Посебно је са присутним ученицима разговарала о плакатима и медијским порукама које  саопштавају. Водећи их на путовање кроз историју плаката упознала их је и са уметничким плакатима које је стварао  сликар Анри Тулуз Лотрек.

У наставку сусрета  представник Савета родитеља, Јелена Милић Златковић  ученике je  упознала са техником израде плаката, поруком коју желимо да саопштимо и начином на који то можемо најуспешније да урадимо.

Договорено је да за потребе ликовног  такмичења “ Ја волим Бранка” које организује Савет родитеља  ученици осмисле уметничке плакате. У   израду плаката  ће бити укључени добитници награда и похвала на претходним конкурсима овог школског такмичења.

 

20140922_083745

*19. , 22. и 23. септембра У БИБЛИОТЕЦИ ОДРЖАНИ ЧАСОВИ О БАЈКАМА ХАНСА КРИСТИЈАНА АНДЕРСЕНА ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ ДРУГОГ РАЗРЕДА

Тања Маљоковић, школски библиотекар,  је одржала  час о Хансу Кристијану Андерсену и његовим бајкама свим ученицима другог разреда. Кроз бајку “Ружно паче” на занимљив начин приближила је  деци чудесан свет Андерсенових бајки. Ученици су слушали аудио бајку, затим  уз дискусију пратили ППТ презентацију, учествовали  у квизу, а на крају и гледали  цртани филм. Научили су  шта је стрип и како настаје. Инспирисани  темом  часа ученици су осмислили и нацртали своје прве стрипове.

Ученици су присуствовали часовима у библиотеци по следећем распореду:

 1. септембра- II/3, II/5, II/6
 2. септембра – II/1, II/7, II/2
 3. септембра – II/4

Kako nastaje casopis 4

* 10. и 11. септембра У БИБЛИОТЕЦИ СУ ОДРЖАНЕ РАДИОНИЦЕ “КАКО НАСТАЈЕ ЧАСОПИС”

 Настављена је акција обележавања недеље посвећене писмености бројним предавањима и радионицама у библиотеци. Одржано је једанаест сусрета у библиотеци на којима су учествовали  ученици петог и шестог разреда по следећем распореду:

 1. септембра- V/1, V/2, V/3, VI/1, VI/2, VI/3
 2. септембра – V/4, V/5, VI/4, VI/5, VI/6

На  сусретима је Тања Маљоковић, школски библиотекар одржала  предавање о Међународном дану писмености, а затим су сви ученици учествовали у радионици „Како настаје часопис “.

Гости  су нам били новинари,  чланови редакције часописа „НАЈ”,  Катарина Трифуновић и Синиша Матијевић.

Циљ радионице је био да се ученици  упознају са основама новинарског посла, учење нових термина у вези са издаваштвом и упознавање ученика са низом занимања која постоје у редакцији једног  часописа.

Ученици су се током рада навикавали на рад у групи и тимско извршавање задатака, развијали су стил, практично упознавали неке процесе у изради часописа, навикавали се на излагање пред групом и учили да аргументовано бране свој став.

 

medjunarodni dan pismenosti

∗8. септембар У БИБЛИОТЕЦИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

У библиотеци је бројним акцијама обележен Међународни дан писмености.

За све заинтересоване ученике млађих и старијих разреда Тања Маљоковић, школски библиотекар је одржала предавање посвећено овом дану.

Ученици школе, чланови библиотечке секције  су осмислили и  поделили  пропагандене летке ученицима наше школе. Акцију поделе летака су организовали школски библиотекар и чланови секције како би сви ученици у школи прочитали и сазнали важне информације о Међународном дану писмености.